Helger och dess charm

Förra vecken åkte jag hem till Vetlanda (blir förvirrad när jag skriver hem, jag vet inte om jag ska sluta kalla det tomma rummet i Vetlanda mitt hem eftersom jag bor i studentlägenhet i Jönköping). Anledningen till att jag åkte till Vetlanda var först och främst för att jag skulle göra min VFU (Verksamhetsförlagda utbildning; praktik) här. Har klarat av en av tre veckor och det är väldigt lärorikt och roligt, är i en fjärdeklass.

I helgen åkte vi (mamma, pappa, Felicia och jag) upp till mammas barndomskompis och åt middag för att på lördagen bege oss till min moster och hennes familj. I lördags var vi på tekniska museet, som hade en utställning om 100 innovativa uppfinningar. Vi åkte till Heron City och käkade på Pizza Hut.

Bild från min födelsedag för mer än en månad sedan (har jag ens berättat om den!?). Klänningen på bilden hade jag i fredags då vi åt middad hos mammas barndomskompis och hennes familj, därav bildvalet.

Make It Bun Dem

Skrillex, Damian "Jr Gong" Marley – Make It Bun Dem

Dubstep för de som gillar depstep. Grym låt!

Självstudier & Studieteknik

Idag är det onsdag och då är det självstudier för mig. Självstudier kanske inte låter så kul men idag har jag provat en ny studieteknik. Christer Westlund föreläste om studieteknik och hur man gör studierna enklare igår. Det var inte riktigt vad jag hade föreställt mig skulle komma på föreläsningen men den var otroligt inspirerande. Alla som var där fick med sig en bok som handlar om det han pratat om på föreläsningen.

Det finns så mycket jag skulle vilja tipsa om som står i boken men jag vet inte riktigt vad som är viktigast att ta upp! Vill gärna underlätta för de som också studerar och vill tycka att det är roligare att läsa ganska tråkiga facklitterära böcker. Jag är en av de här personerna och efter att ha provat tekniken Christer beskrev på både föreläsningen och i boken blir jag mycket mer nyfiken av vad som står i boken även om den kan verka tråkig från början. Nedan tar jag i korta drag upp vad du kan göra för att göra det enklare (kan verka en aning luddigt men hoppas ni förstår lite i alla fall).Steg 1:
Bläddra igenom det du ska läsa, bara bläddra och tänk inte på att läsa det som står. Du kan läsa en mening per sida eller bara läsa rubrikerna. Bläddra igenom boken flera gånger, på så vis skapar du en liten nyfikenhet. Skriv ner frågor.

Steg 2:
Nu är det dags att börja läsa, du får max läsa i ungefär 20 minuter. Du ska inte läsa varje ord på varje sida, utan börja med att dra fingret (rakt, diagonalt, slalom) från första raden ner till sista raden. Medan du drar ner fingret över sidan räknar du från tre ner till ett. Du läser ordet vid fingret och efter ett tag med denna teknik (du gör likadant på varje sida) kan du läsa fler ord på samma rad medan fingret far ner över sidan. Kom bara ihåg att blicken måste följa fingret.

När du fått nog av att läsa (du får inte fortsätta läsa om du tappar fokus på boken du läser) tar du en väldigt kort paus (1-5 minuter). Ställ dig upp och kanske gör någonting annat (sätt inte på datorn, det är livsfarligt...)

Steg 3:
När du läst slår du ihop boken och skriver ner dina tankar, vad kommer du ihåg? Du kan ställa frågor osv. Sedan är vi tillbaka på Steg 1.Hoppas nu att ni förstod min kanske luddiga förklaring. Om inte rekommenderar jag att ni köper boken. Lycka till!

Hemma i Vetlanda under helgen

Tjolahopp på er! Behöver jag ens nämna att jag har fullt upp (eller bara inte har någonting viktigt att ta upp i bloggen för då blir det himla tråkigt att läsa, inte sant)?

I måndags hade jag tenta och jag blev godkänd, wiho! Har inte varit så mycket annars denna vecka. Åkte hem till Vetlanda igår. Farmor fyller år idag så ska ner till henne med mamma och pappa. Nästa vecka har jag inte så mycket med skolan heller och veckan efter det är det VFU (Verksamhetsförlagd utbildning; Praktik) och då ska jag vara i en mellanstadieklass här i Vetlanda.

Fontänen i Rådhusparken, Jönköping.Hela Insparken i ett inlägg!

Jag tänkte berätta kortfattat om varje insparksdag jag var med om, ganska kortfattat (ska försöka i alla fall, vet att jag brukar ha svårt att kortfatta mig eftersom jag gillar detaljer).

DAG 1: Tisdag 21 Augusti
Upprop i Aulan, därefter spex med faddrarna i insparkslagen för nollorna (som jag, och alla andra som skulle börja plugga, då var). Vi blev indelade i insparkslag. Lära-känna-varandra-i-insparkslaget-övningar. Därefter stadsvandring som mest bestod av olika uppgifter (till exempel tränga in sig så många som möjligt i en telefonkiosk). På kvällen gick vi till Akademien (kallas även kåren eller Aka).

DAG 2: Onsdag 22 Augusti
Inspirationsdag där Kristian Luuk och Colin Moon pratade. Nattuppdrag.

DAG 3: Torsdag 23 Augusti
Sjukamp skulle det varit men den ställdes in efter några få grenar eftersom det började spöregna så det var tråkigt... Därefter var det Minisittning inne på HLK (Högskolan för Lärande och Kommunikation) och Akademien efter det.

DAG 4: Fredag 24 Augusti
Campuscampen vid Rocksjön, var inte så mycket kamp tyckte inte jag... SWE (Student Water Event, poolparty) på Rosenlundsbadet. Utomhus fanns pool som man fick vara i och ett skumtält med dansgolv.

DAG 5: Lördag 25 Augusti
Nu blev det sjukampen, laget jag är (var) med i kom tvåa!

DAG 6: Söndag 26 Augusti
Chilldag (dvs. vara hemma och inte göra någonting)

DAG 7: Måndag 27 Augusti
Uppsjungning på HLK-trappan inför allsången i Rådhusparken. Akademien på kvällen. Jag blev dagens nolla för att jag varit med på allting under insparken, oväntat men kul.

DAG 8: Tisdag 28
Augusti
"Vem kan slå Pedsex Park?" (olika grenar som insparkslagen tävlade mot medlemmarna i Pedsex Park). Akademien på kvällen, men dit gick jag inte för första gången under insparken. Hade hemmamys med Mimmi istället och det var trevligt.

DAG
9: Onsdag 29 Augusti
Sista dagen, tråkigt för insparken var grymt kul! Slutsittning/Insparkssittning i Kulturhuset.

Vart jag än går

Jag gillar vanligtvis inte låtar på svenska men den här är bra.

Stiftelsen – Vart jag än går

All I Want Is You

Agnes – All I Want Is You


Insparkskvällar på Akademien och bra musik

Under insparksdagarna (9 dagar) har jag varit en del på Akademien som är en nattklubb för studenter och av studenter så det är gratis inträde, läsk och vatten. Alkohol finns det såklart också till en billigare peng om man vill ha det, men jag kör på vatten och läsk för det tilltalar mig mer (kanske för att jag är snål).

Nu till saken! Jag var där igårkväll (det har öppet varje onsdag) och hörde en hel del bra låtar. Det finns två dansgolv där inne som spelar olika musik. På det ena dansgolvet kan man avnjuta house-musik och på det andra spelas det både gamla som nya låtar. 90-tal, 80-tal och igår var det även barnprogramsintrolåtar som spelades (till exempel till Luftens Hjältar och Bumbibjörnarna). Det var kanske lite konstigt med tanke på att studenterna på högskolan inte är i den åldern då man tittar på sådana program men det var ändå roligt att de flesta sjöng med till låtarna. 

Tänkte länka låtar som jag snappade upp igår som jag tyckte var bra, det var anledningen till att jag skrev ett nytt inlägg, för att länka låtar men så kom jag in på massa annat. Här kommer i alla fall tre låtar som spelades igårkväll;

Robin Cook – I Won't Let The Sun Go Down On Me


Christina Aguilera – Genie In A Bottle


N Sync – It's Gonna Be Me


RSS 2.0