Duolingo

Hej! Jag ska i dag tipsa om en app, vilket är nytt eftersom jag inte gjort det förut (tror jag i alla fall!). 
 
Jag har laddat ner en språkapp som heter Duolingo. Duolingo finns inte bara som app utan även som hemsida. I den repeterar jag min franska som jag läste på högstadiet och första året på gymnasiet. Appen är otroligt kul. Det är bilder och olika övningar. Det är inte bara "Vad betyder det här?" utan orden upprepas och man kan även lyssna på dem och ibland även få tala in det som är skrivet. Ofta sägs alla ord bara om man klickar på dem. Appen är på engelska men det ser jag inte som ett hinder ännu eftersom jag inte kommit till "svåra" ord än, och dessutom kan jag mer engelska än franska.
(Bilden är hämtad från google!)
 
 
Fördelar:
  • Det är gratis
  • Olika typer av övningar: Flervalsfrågor, översätta genom att skriva, översätta genom att klicka på ord, skriva det man hör, tala in det skrivna, para ihop orden (till exempel: ko & cow).
  • Man får "poäng" för varje avklarad "lektion"
  • Man kan sätta upp mål för hur mycket man vill träna varje dag och appen påminner en att det är dags att träna.
  • Man kan testa sina kunskaper i språket utan att genomföra alla lektioner
  • Varje lektion går relativt fort med de olika övningarna
  • Upprepningar
Nackdelar:
  • Att extrasteget mellan det språk man vill lära sig och ens modersmål ibland ställer till det i översättningen
Kan inte komma på fler nackdelar, faktiskt! Testa :)
 
Appen kan även anvädas i skolsammanhang. Kanske inte så troligt i svenska skolors årskurs 4-6, dit jag utbildar mig, eftersom appen är på engelska. En annan bra grej är att man kan utmana sina vänner och "tävla" och se vem som kommit längst.

DEN HAR KOMMIT!

Har haft en lite dålig dag i dag. Min dag blev mycket bättre ungefär kl. halv fem när jag fick sms från MacHouse att jag kan hämta ut min Iphone 6s i butiken. Oh My God, vad jag är pepp på den! Ska i samma veva lämna in min 4s, som jag fick värdesatt för några dagar sedan. Jag har beställt ett nano-SIM-kort som jag inte vet om det kommit än eftersom jag bojkottat omvärlden och att ens klä på mig anständiga kläder att gå ut i och därmed inte heller kollat posten. Whatever, jag bryr mig inte. Men dagen blev bättre när jag fick reda på att jag ÄNTLIGEN kan hämta ut den imorgon. Det är ju trist med tanke på att jag har heldag i skolan imorgon, för helst hade jag bara velat ligga hemma och ladda ner massa appar till min nya 6s och njuta av snabbheten och att jag faktiskt har plats på mobilen över till massa andra appar när jag laddat ner de jag redan har.
 
Nu ska jag iväg på en öppen föreläsning på högskolan så jag måste ta och ta på mig anständiga kläder. Ha en bra helg!

Done reading

Det är konstigt att man kan stäckläsa något man är intresserad av och inte alls vilja läsa något man inte alls tycker är lika intressant och underhållande. Jag läste ut mensboken (som jag skrev om igår) idag. Väldigt bra. Över till annat bokläsande: Jag fick som nyårslöfte att läsa Hungerspelen-triologin, för det tyckte en kompis att jag skulle göra, och fick låna hennes bok med hela triologin. Jag börjadee läsa i januari och har hittills läst ut den första boken. Det tog ett tag efter det innan jag började läsa andra boken och det håller jag på med fortfarande, jag har inte ens kommit halvvägs, inte ens en fjärdedel har jag läst (skulle gissa på det i alla fall). Jag har nog läst 6-7 kapitel av andra boken och ska alltså vara klar innan 31 december för att hölla nyårslöftet. Jag har aldrig haft nyårslöften. Jag fattar inte grejen. Man kan ju sätta upp mål för sig själv när som helst på året. 
 
Min kompis däremot plöjer bok efter bok och berättar att den här är bra och den här måste du läsa, jag tror att du skulle gilla den. Om jag inte vill läsa då? Alla kapitel är så långa, då blir jag fast en hel timme med att läsa. Jo, jag vet, har i princip legat och läst i 2 timmar i sträck idag, men den boken var inte bara massa liten text överallt. Det var lite illustrationer och det är alltid trevligt. Hur gammal är jag egentligen, undrar jag samtidigt som jag skriver. Det låter så naivt att bara: Näh, jag vill inte läsa tjocka böcker för det är jobbigt. Vad är det för fjanteri egentligen? Skärpning! Men seriöst? Jag är inne i en period där jag känner att jag inte "har tid" (läs: tar mig tid) att läsa skönlitterära böcker för underhållningssyfte. Jag kollar hellre på film, det tar mellan 1,5 h till 2 h (ungefär).
 
Istället för att läsa har jag kommit på at jag kan låna boken som ljudbok på biblioteket, då slipper jag i alla fall läsa. Men det lär ju ta minst lika lång tid att plöja igenom boken som när jag läser själv.

Doften från doftljuset sprider sig i lägenheten

Doften från det tända Yankee Candle-doftljuset med doft av Soft Blanket sprider sig i lägenheten medan tv:n står påslagen och visar ett avsnitt av Bonde söker fru på TV4. Programmet övergår till reklam och jag stänger av ljudet på tv:n. Därefter börjar jag skriva ett inlägg här och sätter igång musik från listan Veckans tips på Spotify. Det är en ganska bra lista (eller dålig, det beror på vilken inställning man har) för att hitta lite ny musik och höra andra versioner av låtar som man redan hört. Laptopen varnar för att batteriet håller på att ta slut och att det är dags att ansluta nätsladden. Var har jag lagt den någonstans? Den låg mitt i röran på golvet. Precis när jag satt i nätsladden fortsätter programmet på tv. Jag diggar inte Bonde söker fru lika mycket som jag gjorde för flera år sedan. Det går på onsdagar och det är samma dag som studentnattklubben är öppen. Varför är jag inte där istället? Jag ska faktiskt dit på fredag då det är öppen kväll och då kan man ta med sig någon som inte studerar på högskolan. Jag ska ta med en kompis från högstadiet det vill säga att vi gick i samma klass på högstadiet. Vi får se om en annan kompis hänger på också, det skulle vara kul eftersom hon inte varit med mig ut på länge.
 
Idag fick jag hem en bok som jag köpt; Ja jag har mens, hurså? av Clara Henry. Den har jag sträckläst från det att jag tog den i mina händer och två-tre timmar framåt. Den är otroligt bra och jag har lärt mig en del i den. Alla borde läsa den! 

En liten uppdatering

Rubriken säger inte så mycket, men det känns lite så att skriva här igen. Det har varit en del med plugget... Haha, vem försöker jag lura? Jag pluggar inte så flitigt som jag borde MEN jag klarar mig igenom utbildningen, vilket är det viktigaste :). Det är bara ett år kvar av utbildningen, inte ens det förresten. Hjälp! Men det ska nog gå bra, hoppas jag i alla fall :). Jag och Mimmi har äntligen blivit klara med vårt första examensarbete så vi firade det genom att gå ut och äta. Vi var och åt lunchbuffé på Rose Garden här i Jönköping.Jag har haft min iPhone 4s sedan januari 2012 och nu är det alltså oktober 2015. Den är ganska seg, men jag får leva med det tills jag köper en ny. Det är precis vad jag ska göra snart. Jag var inne på MacHouse och fick min 4s värdesatt för att lämna in den och få rabatt när jag köper den nya. När jag väl var där tänkte jag: "Äsch, vad sjutton, jag kan ju lika gärna förbeställa iPhone 6s" och det var precis det jag gjorde. Så snart är den min! I'm so excited (and I just can't hide it)! Ska bli sjukt kul med en ny, snabb mobil med otroligt grymma uppdateringar och funktioner. 
 
Här är en bild på min klocka. Bilden finns på min instagram.

RSS 2.0